Accessibility Skip to Global Navigation Skip to Local Navigation Skip to Content Skip to Search Skip to Site Map Menu

Looking back to look forward: History of Aotearoa’s Courts

Project staff

Principal Investigator  Dr Jane Adams

Project overviewRawene Courthouse 650

This project examines the interface between law, space, and place, framed within an historical context. It considers how New Zealand’s courthouse buildings have both facilitated and impeded access to justice for court-users, and the legal profession's role in that process. Using case studies of contemporary campaigns to save historic New Zealand courts, as well as the judge-led Standing Committee on Courthouse Design (established in 1992), this project examines whose voices are heard on matters of court design and the underlying assumptions and ideals about the role of space and place in New Zealand’s court system.

Project outputs

View the list of project outputs